Het overheersbeestje
Mijn gezelschap haalt collectief hun schouders op. Ze haken één voor één af. Het overleg wil niet vooruit. Ogen staan glazig en de enige woorden die nog gesproken worden zijn herhalingen. We lopen in een rondje en komen er niet meer uit. Als ik nog een keer om me heen kijk, weet ik ineens wat er aan de hand is! Er is een overheersbeestje aangeschoven!
Hoe herken je hem?
Het overheersbeestje heeft de volgende kenmerken:
- Is betrokken en enthousiast
- Draagt actief oplossingen aan
- Lacht hard
- Maakt grote handgebaren
Het is een lief beestje, dat graag aan komt vliegen en zijn stippen laat zien. Wat het overheersbeestje doet is energie geven, een vrolijke noot brengen en problemen oplossen. Over het algemeen verwelkomt iedereen het beestje met veel hartelijkheid.
De keerzijde
Soms wordt het overheersbeestje wat dwingend. Dan zie je het volgende gedrag:
- Herhaalt graag de eigen oplossing.
- Kijkt anderen niet veel aan, kijkt meer over ze heen.
- Geeft samenvattingen van zaken die niet besproken zijn.
- En praat in termen als ”ten eerste en ten tweede”, ”Wat mijn voorstel is..”, ”en wat iedereen weet is natuurlijk...”
Wat nu? Terwijl je nadenkt wordt het overheersbeestje alleen maar groter en dwingender.
Laat lopen
Zoals je voor een lieveheersbeestje een plantje zoekt, terwijl het rondjes over je hand loopt, ga je voor het overheersbeestje ook een blaadje zoeken, in plaats van het van je hand te blazen en weg te lopen.
Je besluit om zelf niet af te haken. Je probeert interventies te doen om het gesprek weer gezamenlijk te krijgen. Je vat samen, stelt vragen aan de anderen, beloont de inbreng van iedereen, ook van het overheersbeestje. En wat gebeurt er? Het overheersbeestje is nog steeds enthousiast, de anderen doen weer mee en door deze betrokkenheid loopt het overleg weer.
Het voordeel
Weet je? Overheersbeestjes zijn leuk, ze hebben zelfs iets schattigs: ze zijn kleurrijk, werken juist graag samen, (van binnen) zijn ze vaak niet zo groot als ze willen doen lijken én ze houden je scherp!